Gräva trädgårdsdamm minigrävare eller grävmaskin själv

Gräva trädgårdsdamm minigrävare eller grävmaskin själv

Trädgårdsdammar ger oss mycket nöje och njutning och ger oss ett hem för vårt sötvattensdjur

Funderar du på att göra en trädgårdsdamm för vilda djur? Ta en titt på vårt häfte, Skapa trädgårdsdammar för vilda djur. Den är fullspäckad med tips och praktiska råd för att göra din damm till en tillflyktsort för många olika växter och djur.

En steg-för-steg-guide för att göra en trädgårdsdamm
Freshwater Habitats Trusts Dr Jeremy Biggs skapade en damm i sin trädgård, enligt riktlinjerna för rent och grunt vatten. Resultatet är en damm full av vilda djur.

Så här gjorde Jeremy dammen steg för steg:

Steg 1. Markera den dammform du vill ha

Du kan använda en längd av rep, slang, snöre mellan pinnar, bambukäppar etc för att markera dammformen innan du börjar gräva.

För vilda djur är dammformen mindre viktig än djupet (du behöver mycket grunt vatten) och hur rent vattnet är och hur kanterna är.

Så du kan göra en damm som är ”naturlig eller ”formell” och det beror bara på vad som ser bra ut i din trädgård.

Steg 2. Ta bort turvorna

Börja gräva ut gräsmattan men gräv inte ner för djupt. Behåll turvorna eftersom du kan använda dem runt kanten av dammen för att säkra fodret, men lägg inte turvorna i dammen!

De kommer med största sannolikhet att tillföra en enorm mängd förorenande näringsämnen till vattnet som kommer att plåga dig för resten av dammens liv.

Steg 3. Hur djupt ska man gräva?

Det är väldigt lätt att gräva en damm för vilda djur för djupt och sluta med en miniatyrversion av en gigantisk dagbrottsgruva. Gräva trädgårdsdamm minigrävare eller grävmaskin själv.

En damm för vilda djur bör ha mycket grunt vatten – ungefär 50 % grunt och det djupa området är inte mer än 30 cm.

Standardrådet att man behöver gräva ner till 50 cm eller 60 cm eller vad skribenten nu tycker gäller bara fiskdammar. Anledningen till att du blir tillsagd att göra detta är att dammen kan frysa fast. Detta kan vara sant i norra Kanada, men är nonsens i Storbritannien. Den andra anledningen – att syre kan ta slut – är förmodligen sant ibland men är inte en gjutjärnsregel.

Undvik en klippa

Den enkla handlingen att ta bort turvorna kan skapa en massiv brant klippa precis vid kanten av dammen, där du vill få den mildaste sluttningen.

Du kan höja gräsmattan, ta bort ungefär hälften av jorden från varje gräsmatta, vilket gör den halva tjockleken, och placera reservjorden i från gräsmattan så att lutningen från damm till gräs blir lite mjukare. Detta kanske inte är den perfekta lösningen men det går ganska snabbt att göra.

Steg 4. Grund vatten är nyckeln för vilda djur

Nu kommer dammbotten att ligga på samma nivå som botten av gräsmattan i kanten av dammen.

Men det verkliga sättet att få grunt vatten i en liten damm är att ha grunda bassänger.

Så det här är den slutliga formen: i stora delar av dammen ser det knappt ut som om det har grävts alls. Detta är rätt djup för dammdjur.

Grodyngel älskar grunt: det är där de tillbringar mycket tid i min första damm.
Nästan allt annat dammdjur är lyckligast i mycket grunt vatten också.
De flesta trädgårdsdammar är för djupa för sitt område: om du vill ha en halv meter djup damm, eller djupare, måste den vara mycket större, annars får du väldigt branta sidor.


Steg 5. Kontrollera nivån

Det är viktigt att få dammen i nivå annars kommer en del av vattnet att ta slut och du kommer att ha nakna foder på ena sidan. Du behöver ett vattenpass som du kan sätta på en träbit som går tvärs över dammen. Jag hade ingen hemma så jag var tvungen att köpa en bit från de lokala timmerhandlarna för en femma. Jag förväntar mig att du kan skrapa något sånt här gratis.

Steg 6. Lägg till gummiduken efter du har grävt trädgårdsdammen med minigrävare eller grävmaskin själv

Nu fodret: det är bäst om du kan använda underlag under gummifodret.

Du kan köpa underlaget om du inte har någon gammal matta i närheten. Lägg helt enkelt ner ett dubbelt tjockt lager av underlaget på rea på trädgårdscentret.

Ta bort eventuella stenar försiktigt.

Eftersom den totala räkningen för liner och underlag var £134, och eftersom jag kommer att ha timmar av nöje från dammen för ingenting förutom detta, hade jag inget emot kostnaden. Själva linern kostade £90,30. Men de fyndiga kunde göra det för mindre.

Steg 7. Tillsätt vattnet

Om du har tålamod kan du vänta tills dammen fylls med regnvatten. eller så kan du samla regnvatten i dina vattenrumpor och använda detta.

Observera – inga slangar. Det mesta kranvatten är inte lämpligt att använda i en damm eftersom det är fullt av näringsämnen. I vissa delar av landet (till exempel i norr) är det OK där det har lossnat från hedarna. Nere söderut passar den för det mesta inte att använda i en damm.

Härifrån och in har vi en damm!

Steg 8. Vilda djur

Vad kommer härnäst?

Tja, jag kommer att lägga till några växter till den här dammen: lokala, inhemska, vilda växter (endast insamlade från markägare som har gett tillstånd).

Jag kommer inte att lägga till ”dammslam”: dammen behöver inte ”startas”. Jag har startat det helt enkelt genom att göra hålet och fylla det med rent vatten, och hur som helst är det slammet ungefär som

Seneste artikler

Nyheter & guides

I våran blogg så kan du läsa flera gör det själv projekt som du kan använda en grävmaskin till. Du kan såklart alltid hyra en grävmaskin hos Hyra Grävmasin Nu. 

Maskinen på service

Hej, just nu är det inte möjligt att boka maskinen, den är på reparation och vi inväntar reservdelar.