Gräva ner studsmatta

Mother Playing With Children On Outdoor Trampoline In Garden

Att gräva ett lämpligt hål för en studsmatta i marken är det största problemet för de flesta som överväger att installera denna typ av studsmatta. Även om det inte är en exakt vetenskap, är det inte så svårt eller dyrt att gräva ett hål som de flesta tror. Det här inlägget tittar på de olika alternativen för dig och några rekommendationer om bästa praxis för de specialbyggda studsmatta insatserna.

Hyra minigrävare eller grävmaskin eller gräva själv för hand?

Om du är vältränad och frisk och tycker om en utmaning så har det sina fördelar att gräva ditt eget hål för hand. Det sparar kostnaden för att hyra minigrävaren och allt arrangemang som följer med det. Den överordnade kostnaden för en minigrävare kan vara missvisande, det finns ofta ytterligare extrafunktioner som leverans/hämtning och milavgifter. Ännu viktigare, om du inte är utbildad i hur man använder en mini-/mikro-grävare så måste du hitta någon som är det. Tro mig, trots vad ett uthyrningsföretag kan säga till dig, är grävmaskiner inte så lätta att använda.

Naturligtvis är det stora pluset med en minigrävare hastigheten och lättheten med vilken en grävare kan gräva ditt hål. Det kommer att spara mycket tid och dyra besök hos fysioterapeuten för att få ordning på ryggen! När du tänkt gräva ner trampolin eller studsmatta. 

Om du fortfarande inte har bestämt dig för om du behöver en grävmaskin så titta också på hur svår jorden är att gräva ur marken. Om du har mjuk jord, främst matjord, så är det inte alls lika tufft att gräva ner i lera eller packad jord. Många bakträdgårdar, särskilt i städer, har stora mängder spillror under ytan som är svåra att manuellt gräva ut. Ibland kan du också stöta på betongplattor och liknande föremål som är ryggbrytare för att få ut för hand.

gräva ett hål med en brytare Viktigt att notera är dock att en grävare bara kan gräva ut hålets tarmar och inte göra någon finjustering  av håldimensionerna (se ovanstående diagram) så det kommer alltid att finnas ett inslag av handgrävning . Oavsett om du gräver för hand eller använder en mekanisk grävare, kom också ihåg att du fortfarande måste ta bort jorden för att hoppa över eller området i din trädgård där du gör dig av med den. Slutligen, ett kostnadseffektivt halvvägshus är att hyra i en ”brytare” som den som visas här från HSS-hyra. Det kostar bara £ 30 – £ 40 per dag att hyra och kommer i hög grad att hjälpa till att bryta upp packad hård jord, samt att lossa hårda områden.

Hyra minigrävare eller grävmaskin – gräv till studsmatta själv

Det sista man verkligen bör tänka på är åtkomstproblem (som trappor eller en smal gränd) som kan hindra en minigrävare att ta sig till studsmattan och även skadan den kan göra på din gräsmatta, särskilt om den är våt eller om marken är mjuk.

Sammanfattningsvis är jag ett stort fan av att bara gräva hålet för hand när du vill gräva ner studsmatta– det är hårt arbete men väldigt givande. Det sparar avsevärda kostnader och krångel.

Forma hålet, innan du hyrer grävmaskin og gräver till studsmatta. 

Markera först hålets omkrets så noggrant som möjligt och tillåt cirka 3 tum extra (men inte mer) för att ge dig tillräckligt med utrymme att släppa studsmattan i. Du måste sedan ta av gräsmattan och hålla en del åt sidan – detta kan sedan användas i slutet av jobbet för att återta gräs runt kanten på studsmattan.

Gräva ut sektionen med full diameter till ett djup av 33 cm (ramen är 30 cm hög och stoppning ytterligare 3 cm). Detta kommer att lämna dig med en studsmatta som är perfekt jämn mot marken. Om du vill skapa en liten läpp upp till studsmattan så gräv bara ner 30 cm.

Avsats för studsmattas eller trampolinens ram innan du gärver till studsmatta

Tanken är nu att skapa en avsats som är cirka en fot eller 30 cm bred för ramen att sitta på innan man gräver ut ett inre hål i en skålform.

Du kommer att ha lite utrymme runt studsmattans ytterkant som du fyller i senare med lite av överflödig jord. Försök att hålla utrymmet runt kanten till ett minimum eftersom (hur hårt du än komprimerar den) du kan få vissa ojämnheter med tiden orsakade av att jorden lägger sig i detta område.

Gräv hålet till önskat djup i mitten enligt ovan och försök skapa en skålform för det inre hålet.

Dränering och ogräsmembran när du ska gräva till studsmatta

Om du misstänker att du har högt grundvattennivå eller är benägen att få mycket liggande vatten på marken när det regnar, är det bäst att gräva ett provhål på cirka 3 fot djupt för att se om vatten samlas där och stannar där. Om den gör det kanske en studsmatta i marken inte är lämplig för din trädgård, eller i bästa fall behöver du något specialavlopp eller till och med ett pumpsystem.

Detta är dock normalt inte fallet, men vi rekommenderar som en försiktighetsåtgärd att lägga i en enkel blötläggning i botten av gropen. Allt du gör är att skapa ytterligare ett litet hål i botten, cirka 2 fot i diameter och 2 fot djupt och fylla med hardcore, spillror, skalpering eller liknande. Men först och främst, linda in all hardcore i ett membran – detta kommer att stoppa blötläggningen från att sila upp och tillåta överflödigt vatten att rinna in genom hardcore.

Ogräs membran omring din studsmatta, kan man gräva bort dem? Eller vad gör man?

Slutligen är det bäst att fodra hålet med ett ogräsmembran som på bilden här. Detta kommer att stoppa ogräs från att växa under (ja, ogräs växer i mörkret) som med tiden kan växa genom källorna och/eller störa hoppområdet. Du kan förankra membranet under den nedre delen av fran

Seneste artikler

Nyheter & guides

I våran blogg så kan du läsa flera gör det själv projekt som du kan använda en grävmaskin till. Du kan såklart alltid hyra en grävmaskin hos Hyra Grävmasin Nu. 

Maskinen på service

Hej, just nu är det inte möjligt att boka maskinen, den är på reparation och vi inväntar reservdelar.